Nee, kanker is niet enkel iets voor oude mensen. Helaas kunnen kinderen ook kanker krijgen. Toen je te horen kreeg dat je kanker hebt, ben je vast erg geschrokken. Je weet niet zo goed wat er allemaal gaat gebeuren. Het is dus normaal dat plots niets nog lijkt op hoe het gisteren was en dat je bang bent.

Kanker geneest niet zomaar, maar kanker betekent ook niet dat je doodgaat. Het betekent wel dat je regelmatig naar het ziekenhuis moet. Daar zie je veel dokters die met jou en je ouders praten. Ze vertellen jullie welke medicatie je nodig hebt om weer beter te worden.

Je bent vast bezorgd

Dokters weten heel veel over kanker. Ze ontdekken steeds nieuwe medicatie om kinderen zoals jij te genezen. Ze doen alles wat ze kunnen om jou te helpen. Je mag dus aan de dokters alles vragen wat je wil weten.

Waarschijnlijk voel je je door de medicatie die je thuis en in het ziekenhuis krijgt na een tijdje nog zieker. Dat komt omdat die je lichaam helpt te vechten tegen de kankercellen. Van al dat vechten kan je erg moe worden. Je zal dus veel moeten rusten.

Je bent niet alleen

Je hebt vast heel veel vragen, over kanker, over medicatie en over behandelingen, over hoe het nu moet met school en misschien nog heel wat andere vragen die niet in dit lijstje staan. Onthoud maar goed dat je je vragen aan iedereen mag stellen. Aan je ouders, aan je dokters en aan iedereen van Kleine Prins. Ook als het moeilijke vragen zijn. Of hele grote.

We zijn er voor jou en je gezin

Kleine Prins is een groep vrienden die jou en je mama en papa een beetje kan helpen. De mensen van Kleine Prins weten heel wat over kanker. Dat komt omdat sommige van hen ook een kind met kanker hebben. Wat zij over kanker weten, kunnen ze aan jou en aan je ouders doorvertellen. Zo kunnen ze jullie vertellen over hun ervaringen met dokters, ziekenhuizen, naar school gaan en met het dagelijkse leven thuis. Dat is wel handig, want zo moet je het niet allemaal alleen uitzoeken.

We willen je fijne dagen bezorgen

En weet je wat heel bijzonder is? De Kleine Prins-mensen weten dat je ook mét kanker soms best goed genoeg voelt om iets heel leuks te doen. Ze weten ook dat je niet altijd maar aan kanker wil denken. Daarom bedenken ze superleuke dingen om samen met andere kinderen die ook kanker hebben te doen. Wil je weten wat ze zoal organiseren? Klik dan hier!

Leuke boeken om te lezen:
Cover
titel
samenvatting
 DroomgrootThibault
Droom groot Thibault

Foulon Petra

Thibault is een pasgeboren baby met een gele kleur. Een gele kleur die amper vermindert na uren stilliggen onder een UV-lamp, een kleur die niet verdwijnt in het zonlicht aan het raam, een tint die niet weggaat, integendeel. De gele kleur van Thibault is het begin van een lang verhaal. Dit is het waargebeurde verhaal over het jonge leven van Thibault. Wanneer hij zes maanden oud is, ondergaat hij een levertransplantatie met zijn papa als levende donor. Op zesjarige leeftijd wordt hij getroffen door een posttransplantlymfoom, een kanker ten gevolge van de chronische inname van medicatie.
 john green
Een weeffout in onze sterren

John Green

Een hartverscheurend verhaal verteld door de zestienjarige kankerpatiënt Hazel die drie jaar geleden is opgegeven. Maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft. Nederlands, Lemniscaat, mei 2014
 anjafeliers
Donkere kamers

Feliers, Anja

Wat is er met mama? Nina en haar zus Jada groeien zorgeloos op in een warm gezin tot hun mama heel ziek wordt. Ze ligt voortdurend in bed en het is helemaal niet meer zo gezellig thuis. Oververmoeid, heeft Nina gehoord van papa. Ze is er dan ook rotsvast van overtuigd dat het allemaal wel weer goed komt. Maar het loopt behoorlijk mis. De waarheid blijkt erger dan Nina ooit had kunnen vermoeden…
Grote woorden bij kanker Cindy Verhulst, Katrien Vanhauwaert, Marianne Vanhauwaert Wanneer kanker toeslaat, schieten woorden vaak tekort. Wat vertel ik mijn (klein)kind? Dit boek wil grote woorden als kanker, chemo en bestraling uitleggen op kindermaat; kindvriendelijk maar niet kinderachtig.